6+1 kérdés és válasz a rózsahimlőről

906
HOZZÁSZÓLÁS:

1. Milyen betegség a rózsahimlő?

A rózsahimlő egy enyhe lefolyású gyermekkorban jelentkező, kiütésekkel járó betegség, amit a rubeolavírus okoz. Várandós anyák esetében igazán veszélyes a rubeola, mivel ha a terhesség korai szakaszában fertőződik meg az anya vele, akkor koraszülés, halvaszülés vagy a magzat súlyos károsodása is előfordulhat.

2. Hogyan terjed a a betegség?

A rubeolavírus közvetlen érintkezéssel, cseppfertőzéssel (köhögéssel, tüsszentéssel) terjed, ritkább esetekben a beteg váladékával szennyezett tárgyakútján is. Egyetlen fertőzési forrása az ember. A rubeolavírus lappangási ideje 12-23 nap, ezek után kezdenek megjelenni az első tünetek a betegeken.

3. Hogyan néznek ki  vírus okozta kiütések?

A kiütések nem emelkednek ki a bőrfelszínből, tónusuk pedig rózsaszínes. Méretük sem nagy, inkább apróak és hamar el is halványodnak.

4. Hol alakulnak ki a kiütések a testen?

A hajas fejbőr határvonaláról indulnak, és eleinte a nyakon és az arcon jelentkeznek. Ezek után pedig továbbterjednek a törzsre és a végtagok felszínére is.

5. Meddig láthatóak a kiütések?

A kiütések a betegség második napján jelentkeznek, és csak rövid ideig láthatóak, mivel a 3. és 5. nap környékén már el is tűnnek. Néhány esetben szinte nem is észlelhetőek a kiütések, és szinte panaszmentesen zajlik le a betegség.

6. Mikor fertőz a beteg?

A  beteg akár a tudtán kívül is fertőzhet, mivel már a kiütések megjelenése előtt 1 héttel átadhatja a fertőzést másoknak, egészen a kiütések megjelenésének 4. napjáig. Kivételt képeznek a rubeolás fertőzéssel született csecsemők, akik a betegséget követően még hónapokig fertőzhetnek.

7. Hogyan kell a rózsahimlőt kezelni?

Mivel a betegség  enyhe lefolyású, ezért általában még tüneti kezelésre sincsen szükség. Ha esetleg szövődményként középfül-gyulladás alakul ki, akkor antibiotikum szedése válhat szükségessé. Ha bármi egyéb szövődményt észlelünk, akkor mindenképpen keressük fel az orvosunkat, aki a megfelelő kezelést fogja alkalmazni.

906
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
  1. Csana Dóra szerint:

    A rubeola 1973 óta tartozik a bejelentésre kötelezett fertőzések közé, de a megbetegedések éves előfordulása a védőoltás általános bevezetése előtt jelentős ingadozást mutatott. A járványmentes években négyezer és ötvenezer közé tehető volt a rubeolás megbetegedések száma, míg járvány esetén a fertőzés előfordulása a százötvenezret is elérte.

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]